Notícies, Uncategorized, XVIII AHistòriaR

Castelló i l’ensenyament i Dones mestres de la Ribera, dues exposicions per a la XVIII AHR

Castelló i l’ensenyament i Dones mestres de la Ribera, dues exposicions per a la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera

S’inauguraran a Vva. de Castellón, seu de l’Assemblea, el pròxim dissabte 27 d’octubre

Castelló es prepara per a la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera, que centra el seu interés en aquesta edició en l’Ensenyament a la Ribera de Xúquer, amb la inauguració de dues exposicions: Dones Mestres de la Ribera, un projecte d’investigació artística de Ricard Huerta, i Castelló i l’ensenyament, una mostra entranyable sobre l’escola rural en els últims segles. Són dues maneres diverses de revisar el passat i el present de l’ensenyament en aquesta vila i en la comarca. Es podran visitar al recentment rehabilitat edifici de l’Obrera des del pròxim 27 d’octubre i fins a l’11 de novembre.

El dissabte 27 d’octubre a les 19.30 h, a l’Auditori Municipal Rex, l’artista i professor Ricard Huerta ens presentarà el projecte Dones Mestres de la Ribera, un projecte en què treballa des de fa quasi 15 anys. En aquesta ocasió té com a protagonistes 21 dones mestres que ensenyen als tres col·legis de primària de Castelló.  A l’Auditori es mostrarà una de les tres parts de què consta la investigació, un vídeo amb les 21 entrevistes que Ricard va fer a cada una de les mestres –3 minuts per cada una–  i on les fa parlar sobre la seua professió i la relació que tenen amb l’art.

A les 20 h l’Obrera acollirà la doble inauguració. Al primer pis es mostraran les dues parts més plàstiques del projecte Dones Mestres de la Ribera, amb els dibuixos que els xiquets i xiquetes dels tres centres han fet de les seues mestres i les 21 aquarel·les amb les quals Ricard ha interpretat el nom de cadascuna d’elles a partir de la seua experiència en la docència i el vincle creat amb l’artista. L’exposició va acompanyada de l’edició d’un bell catàleg amb la reproducció de les 21 aquarel·les amb glosses de l’autor. L’exposició està patrocinada per l’Ajuntament de Castelló i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, i ha estat preparada i coordinada per Núria Gregori Sebastià.

I a l’andana de l’edifici, a la segona planta, podrem veure la segona exposició sobre l’ensenyament a Castelló a través de la història. Aquesta exposició, coordinada per Lydia Castan i Ramon Vicent, busca despertar els records que guarden les veïnes i els veïns de Castelló del seu pas pels diferents centres educatius del poble, mitjançant fotografies i objectes que les mateixes castellonenques i castellonencs han cedit per a fer-la. Serà una mostra plena de records per a uns i curiositats per a altres. Tot contextualitzat amb mobiliari escolar antic i altres objectes d’època que formen part del fons del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València . A més a més, l’exposició vol ser un espai de reflexió sobre l’educació del passat, del present i del futur, amb una sala anomenada “Per saber més…”, on podrem consultar tota mena de llibres i documentació sobre educació i el món de l’ensenyament. Igualment es podrà vore la col·lecció completa dels materials didàctics que el Col·lectiu d’Ensenyants de la Ribera ha confeccionat des de la seua fundació; una altra manera de revisar la gran aportació de les últimes generacions de mestres de la Ribera a la renovació pedagògica i a la normalització del valencià. La mostra està patrocinada per l’Ajuntament de Castelló i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

XVIII Assemblea d’Història de la Ribera

 
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*
*